Ваги для складу будівельних матеріалів

Як вибрати ваги для складу будівельних матеріалів?

При виборі ваг для складу будівельних матеріалів в першу чергу необхідно визначити потоки вхідної та вихідної продукції. Склади можуть приймати продукцію вагонними нормами, потім відпускати меншою кількістю – з застосуванням автомобільного транспорту, фасувати в біг-беги, мішки та інші види пакування.

Товарні ваги - ця категорія ваг використовується практично на всіх складах будівельних матеріалів. Основна перевага товарних ваг у тому, що вони можуть зважувати від 60 до 600 кг, при цьому завдяки використанню всього 1 тензометричного датчика досить легкі для переміщення їх однією людиною. Для складу будівельних матеріалів це важливо, тому що асортимент продукції дуже великий та територія зберігання теж велика. Під час збирання замовлень ваги часто доводиться переміщати між місцями постійного чи тимчасового зберігання продукції. Можливість легкого переміщення товарних ваг, їх ще називають складськими вагами, дуже важлива при проведенні інвентаризації на складі будівельних матеріалів. Ваги застосовуються як для зважування сипучих матеріалів, так і для перерахунку штучної продукції та контролю кабельної (перерахунок із кілограмів у метри погонні).

Залежно від розміру складу та спеціалізації складу будівельних матеріалів можуть застосовуватись різні види ваг:

Першим базовим критерієм вибору конкретної моделі ваг для складу будівельних матеріалів є плани з автоматизації обліку. Якщо планується повноцінна автоматизація обліку та контролю, то ваги обов'язково мають оснащуватися інтерфейсом передачі даних у комп'ютерну систему. Найчастіше при автоматизації обліку складі будівельних матеріалів доводиться повністю змінювати весь парк ваг, оскільки наявні моделі або не мають інтерфейсів підключення до комп'ютера, або у цих вагах використовуються нестандартні протоколи обміну даними. Така заміна дуже суттєва за вартістю. Рекомендуємо відразу купувати ваги з перевіреними інтерфейсами та протоколами підключення.

Облік на складі будівельних матеріалів

Другим базовим критерієм вибору ваг для більшості складів будівельних матеріалів є пропускна здатність - який потік продукції можна швидко зважувати під час приймання, відпустки або інвентаризації. Тут важливим є спосіб встановлення та монтажу ваг:

У минулому на будь-якому складі застосовувалися механічні товарні ваги. Наразі вони повністю замінені електронними аналогами. Якщо на складі немає електроживлення, застосовують моделі з акумуляторами. На механічні ваги сьогодні мало залишилося запасних частин і дуже мало кваліфікованих майстрів з ремонту. Якщо механіка зламалася, то простіше купити електронні ваги на заміну. У результаті це буде дешевше і надійніше.

Як ми вказували на початку статті, найбільш популярними вагами для складу будівельних матеріалів є товарні ваги, або їх ще називають складські ваги. Перш ніж купити ваги товарні, треба визначиться з тими вимогами, які будуть пред'явлені до них.

Найбільша межа зважування (НМЗ) і ціна поділу - важливо підібрати ваги, що підходять для точного і швидкого зважування продукції на складі. Тут діє правило — чим більше НМЗ, там грубіша точність. Наприклад, товарні ваги до 100 кг будуть зважувати з точністю +/- 20 грам, а товарні ваги з НМЗ 150 кг вже з точністю +/- 50 грам. Для більшості будівельних матеріалів такої точності достатньо, але для категорії дорогих матеріалів може знадобитися купівля кількох ваг - щоб кожен вид фасування можна було робити з максимальною точністю. На деяких складах місця комірників або фасувальників оснащуються 4 вагами - торговими до 15 кг, товарними до 60 кг, товарними до 150 кг і платформними до 2000 кг. Таке оснащення дозволяє зважувати кожну фасовку на замовлення з необхідною точністю.

Залежно від класу ваг (а торгові ваги більшості складів ставляться до III класу точності) реальна похибка при зважуванні може перевищувати ціну поділу. Для досягнення адекватної точності вимірювання ваг необхідно враховувати те, що торговельні ваги через особливості принципу дії (не пружина, а тензодатчик) не призначені для зважування вантажів, що виходять за допустимі межі. Тобто ми, наприклад, можемо спробувати зважити вантаж із масою, меншою за найменшу межу зважування (НмМЗ), але індикатор у цьому випадку нічого не покаже. Так само не вдасться зважити вантаж, що перевищує верхню межу.

Також на точність виміру ваги впливає, наприклад, температура навколишнього середовища. Температура змінюється, отже, є ризик збільшення помилки ваг. Можна почути від споживачів таку думку: нам роблять перевірку ваг, цього достатньо. Вони не зовсім мають рацію. Перевірка дає вердикт щодо відповідності технічним вимогам. Але, окрім перевірки, треба періодично калібрувати ваги. Звичайне калібрування, як правило, займає зовсім небагато часу. Треба пам'ятати про те, що вага калібрувального вантажу, як правило, повинна бути не меншою, ніж половина максимальної межі вимірювання. Так, і коли купуєте ваги товарні – попросіть у постачальника пояснити, як самостійно зробити калібрування для цього типу ваг. При необхідності можна купити ваги товарні, що мають можливість встановлення порогів зважування - тобто такі ваги сповіщають оператора про те, що потрібну вагу вантажу досягнуто, вони підкажуть, вага занадто велика або занадто мала. Також у цьому режимі ваги можуть здійснювати функцію підсумовування ваги кількох вантажів або підрахунку кількості товарів що зважуються.

Ще – про міцність, надійність і ступінь захищеності ваг від пилу та води. У характеристиках часто вказують параметр, зашифрований двома цифрами після букв IP. Наприклад, IP65 позначає повний захист від пилу і струменів води, наприклад, зі шлангу. Перша цифра нас буде цікавити у випадку, якщо торгові ваги знаходяться під впливом піску або пилу: наприклад, «4» означає захист від піску, «6» - повний захист від пилу. Друга цифра означає захист від води: «1» – ваги взагалі не мають захисту від бризок води, «4» – ваги захищені від бризок води, що потрапляють на ваги під будь-яким кутом, «5» – захист від струменів води. Ну а якщо «6» - ваги можуть бути повністю залиті водою без наслідків для їхньої працездатності. Для роботи на складі будівельних матеріалів, як правило, підійдуть товарні ваги з повним захистом від пилу.

Щоб роботи на складі будівельних матеріалів виконувалися більш ефективно, заздалегідь продумайте питання відповідності розмірів платформи товарних ваг та габаритів вантажів, що зважуються. Крім того, серйозні виробники дбають про безпеку та зручність роботи, встановлюючи спеціальну огорожу. Наприклад, як у вагах для зважування мішків Axis BDU600-0607. Також, крім ваг виробництва Axis Україна, добре зарекомендували себе товарні ваги марок Промприлад, CERTUS, ВАГАР. Ваги цих марок надійні, міцні та мають точність зважування, достатню для роботи складу будівельних матеріалів. Практично у будь-яких сучасних торгових ваг можливе підключення – наприклад, через порт RS232 – до комп'ютера.

Перед тим, як приймати рішення про купівлю, перевірте сумісність даного типу ваг з тим програмним забезпеченням і «залізом», яке застосовується на вашому підприємстві, проконсультуйтеся з продавцем. Багаторічний практичний досвід спеціалістів компанії «Автовес» дозволяє оптимально підібрати весь спектр необхідних ваг у процесі виробництва, складування та продажу будівельних матеріалів: лабораторні ваги, автомобільні ваги, вагонні ваги, бункерні ваги, переважальні ваги, ваги конвеєрні, платформні та товарні ваги. Тут також готові запропонувати високоякісні запчастини для ремонту та технічного обслуговування вагового обладнання.

Як підібрати та придбати товарні ваги з урахуванням особливостей вашого виробництва, як підключити до комп'ютера, як здійснити відповідні налаштування, звертайтесь до наших менеджерів за тел. +38 (067) 565-93-41, +38 (050) 054-55-36

Задати питання

Товари

Рекомендуємо статті по темі

Telegram Avtoves.UA Viber Avtoves.UA